Vyberte stranu
Hyperextenze jako jednoduchý cvik na záda se dá vykonávat i doma, stačí vám na to speciální lavička
Rate this post

Hyperextenze je pojmenování pro cvičení, které se vykonává vleže na břiše na speciálně upravené lavičce a jeho cílem je procvičení svalstva páteře. Toto cvičení se vykonává nejčastěji na šikmé nebo římské lavici, za jistých okolností i na zemi. První možnost doporučujeme začátečníkům, druhá a třetí jsou už náročnější a určené pro profesionály.

Cvičení samotné se dá vykonávat prakticky kdykoliv, přesto jsou speciální lavičky určené na hyperextenzi doménou hlavně komerčních posiloven, vy si je můžete pořídit i domů. Jak vybrat tu správnou, ale i jak cvičit hyperextenzi, se dočtete níže.

Náš tip: Nakupujte v ověřených e-shopech! Insportline.cz,  kasa.czeFitness.cz nabízejí sportovní zaŕízení za výhodné ceny.

Více informací

Hyperextenze na šikmé lavičce

Nejpohodlnější a nejčastější možností na vykonávání hyperextenzi je šikmá lavička. Ta nabízí možnost nastavení opěradla v několika polohách a je tak možné si lavičku přizpůsobit pro cvičení bez ohledu na postavu uživatele. Ty lepší modely mají dokonce i přídavné stojany pro ještě efektivnější provedení cviku.

Samostatná šikmá lavička však nestačí, jelikož je důležité, abyste se mohli zapřít nohama o spodek lavičky, a tím pádem se mohli naplno soustředit na procvičování samotné hyperextenze. Fixace nohou by měla být zároveň co nejvíc pohodlná, proto by měly být fixační moduly vyrobené z dostatečně hrubé polyuretanové pěny.

Důležité jsou též protiskluzové úchytky na gripech a pohodlná podpěra. Samotné čalounění lavice by mělo být příjemné na dotyk, ale zároveň pevné. Pokud obsahuje lavička i přídavné stojany na závaží, je to velké plus, hlavně pro náročnější sportovce.

 

Vyberte si z nabídky hyperextenzí!

Hyperextenze 45° Body-Solid GHYP45

zobrazit nejlepší nabídku

Hyperextense Marbo Sport MP-L212

 

zobrazit nejlepší nabídku

Lavice na břicho Body Solid Powerline

 

zobrazit nejlepší nabídku

zobrazit nejlepší nabídku

 

zobrazit nejlepší nabídku

Hyperextenze na římské lavici

Druhým velmi častým způsobem, jak se dá vykonávat hyperextenze, je cvičení na římské lavici. Ta není šikmá, ale rovná, přičemž konstrukčně a tvarem se nejedná tak úplně o lavičku v klasickém smyslu slova. Lavice však umožňuje efektivní cvičení s vahou vlastního těla a je možné na ní dělat nejen hyperextenze.

Římská lavička se totiž hodí i na kliky, různé druhy shybů a též na cvičení břišních svalů. Pokud budete tuto lavičku vybírat pro procvičování hyperextenzí, volte středně těžkou konstrukci se širší podstavou a velkými pěnovými válci. Ty by měly být vertikálně i horizontálně nastavitelné pro ideální sklon a efektivitu cvičení.

 

hyperextenze

Profesionální lavičky nejsou jen pro profesionály

Dopřát si potěšení doma procvičit záda stejně jako v posilovně? Zdaleka se vám o tom nemusí jenom zdát, dnešní nabídka obou výše zmíněných typů lavic je širší než kdykoliv předtím. A to nemluvíme jen o nějakých levných modelech, ale přímo o značkových a velmi žádaných posilovacích lavičkách.

Pokud nechcete experimentovat, doporučjeme vsadit na známé značky. Nejlepší poměr ceny a kvality nabízejí například značky Body Solid, Powerline, Body Craft a Marbo. Ty nejkvalitnější mohou mít záruku až 10 let a též ergonomickou a kvalitní konstrukci.

 

hyperextenze

Cvik hyperextenze na spodní záda i jiné svaly

Pojďme teď od teorie k praxi. Hyperextenze je zřejmě jeden z nejznámějších cviků na záda, což však neznamená, že všichni ovládají techniku jeho provedení. Cvik působí na vzpřimovače zad, takže na bederní a hrudní páteř, ale také na sedací svaly a tzv. harmstringy. Pokud však chcete zapojit všechny tyto svaly, musí být cvik dokonalý.

Jak na to? Tady je postup:

  • na úvod je potřeba si hyperextenzní lavičku nastavit do správné polohy, ideální sklon té šikmé je 45 stupňů
  • lehněte si na lavičku, přičemž přesná poloha určí, kterou skupinu svalstva procvičíte víc
  • když si lehnete pánví na podložku, budete víc zapojovat páteř a cvičení bude víc izolovanější na spodní záda
  • pokud bude pánev přečnívat přes opěrku, budete víc procvičovat zadní část stehen a sedací svaly
  • lehněte si na lavičku, zapřete se nohama a držte záda narovnaná
  • nadechněte se nosem a směřujte dolů, ideálně tak, aby byla záda kolmo na nohy
  • po dosáhnutí dolní polohy s výdechem stoupejte vzhůru
  • cvik opakujte plynule, vnímejte svalstvo, které chcete zapojovat a hyperextenzi opakujte maximálně 15krát za sebou.

 

hrazda na stěnu

Pozor také na dýchání nejčastější chyby při cvičení

Podobně jako i při jiném typu cvičení, hyperextenze vyžaduje mimořádně přesné provedení a správné dýchání. Co se týče druhé věci, pro profesionály nejde o žádnou novinku, ale začátečník se může velmi lehce splést. V sestupné fázi při uvolňování svalstva je tedy potřeba se nadechnout, ve vzestupné fázi následuje výdech.

Mezi nejčastější chyby patří především na začátek nesprávné určení horní a dolní polohy na hyperextenzní lavičce. Horní poloha by měla být v jedné linii s celým tělem, přičemž by záda a dolní část těla měly tvořit přímku. Spodní limit byste si měli určit podle toho, abyste neměli při sestupu pocit závratě a nevolnosti.

Důležité je dávat si pozor hlavně na horní polohu, jinak budou nadměrně trpět vaše meziobratlové plotýnky. Pozor si dejte i na plynulé provedení cviku bez švihu. Při cvičení se nedívejte před sebe, přestože to můžete vidět na některých ilustračních obrázcích či videích. Pozor si dejte také na problém s tzv. kulatými zády.

 

Vyberte si z nabídky hyperextenzí!

Hyperextenze 45° Body-Solid GHYP45

zobrazit nejlepší nabídku

Hyperextense Marbo Sport MP-L212

 

zobrazit nejlepší nabídku

Lavice na břicho Body Solid Powerline

 

zobrazit nejlepší nabídku

zobrazit nejlepší nabídku

 

zobrazit nejlepší nabídku


Hyperextenze se dá cvičit i doma. Jaká je lavička je na to ideální?

Posilovací lavice na cvičení hyperextenze nabízejí skoro všechny obchody se sortimentem pro fitness či posilování. Pokud si však chcete vybírat z co nejširšího možného výběru skladem a k dispozici ihned, obraťte se raději na e-shopy. Na rozdíl od kamenných obchodů mají i výhodnější ceny.

Doporučujeme například specializované e-shopy eFitness či Insportline, která patří mezi známé a ověřené obchody se sportovním zbožím. Hyperextenze nabízí také známý e-shop Kasa. Určitě se však vyvarujete internetovým obchodům, která se vás snaží nalákat jen na podezřele nízkou cenu a neznáte je, mohli byste se nepříjemně spálit.

vstoupit do e-shopu
kasa vstoupit do e-shopu
 vstoupit do e-shopu