Vyberte stranu
Multipress jako stojan i komplexní a multifunkční posilovací věž do domácnosti
5 (100%) 3 votes

Tlaky s velkou činkou, ale například i dřepy, výpady a mrtvý tah, to všechno můžete vykonávat v domácím fitku díky zařízení zvanému multipress. Pod tímto pojmenováním se přitom myslí buď samostatný stojan využitelný k posilovací lavičce, nebo speciální multifunkční věž se širším využitím.

Navzdory tomu, že e jedná o zdánlivě postradatelného pomocníka a pro laika jde možná až o zbytečný luxus, multipress má pevné místo v domácím i komerčním fitku či posilovně. Proč tomu tak je, to si řekneme o pár řádků níže.

Náš tip: Nakupujte v ověřených e-shopech! Insportline.czkasa.cz, efitness.cz nabízejí sportovní zaŕízení za výhodné ceny.

Více informací

Multipress jako stojan

Prvním typem multipressu je jednoduchý stojan, který se používá primárně na uchycení obouruční činky. V tomto případě jde o skvělého pomocníka pro bezpečný a pohodlný trénink, k němuž je možné dokoupit nastavitelnou, šikmou nebo rovnou lavičku a v tomto případě se stane z jednoduchého stojanu komplexní zařízení na bench press.

Kromě tohoto základního cvičení však samozřejmě můžete vykonávat i další cviky, například dřepy se zátěží, mrtvý tah nebo posilování lýtek. Už i ty základní modely multipress stojanů disponují několika odkládacími plochami a umožňují přemísťovat činku i bez potřeby demontáže závaží.

Obávat se nemusíte ani přetížení. Běžné multipress stojany zvládnou zátěž klidně i 400 kg nebo víc, jejich konstrukce je pevná a vyrobená z masivních ocelových profilů. Multipress ve formě stojanu má tedy na první pohled omezené využití, ale jednoduše se z něj pomocí univerzální lavice může stát skvělý pomocník pro cvičení v domácnosti.

 

Vyberte si z nabídky multipressů!

GS348 Body-Solid 

zobrazit nejlepší nabídku

Posilovací stojan inSPORTline Cable Column CC700

 

zobrazit nejlepší nabídku

Posilovací věž Brother HG4800 čtyřstranná – závaží 91 kg 

zobrazit nejlepší nabídku

zobrazit nejlepší nabídku

GS348QP4 Body-Solid Multipress DELUXE

zobrazit nejlepší nabídku

Multipress jako multifunkční posilovací věž

Nejen jako posilovací stojan, ale jako kompaktní a multifunkční posilovací věž může být multipress využitelný i v domácnosti i ve fitness centru. Taková věž už určitě není pasivní stroj nebo doplněk do posilovny, ale jde o aktivní zařízení pro procvičování několika svalových partií horní i dolní části těla.

Na domácí použití se hodí například Multipress Body Solid, který patří mezi vůbec nejoblíbenější stroje pro domácí a poloprofesionální využití. Jde o skvělý příklad zařízení spojujícího například horní a dolní kladku s možností vykonávání bench pressu či dřepů se zátěží.

Tato známá značka nabízí náročným uživatelům také profesionální multipress zařízení s mnohem komplexnějším využitím a možnostmi. Díky široké výbavě různých závaží, šikmé lavičky, předkopávací kladky či bicepsové podložky procvičíte s jedním strojem různé menší i větší svalové partie celého těla.

 

sada činek

Kritéria a parametry, jichž je potřeba si nejvíc všímat

Jak vidíte, multipress zdaleka není jen stojanem na olympijskou činku nebo na uložení závaží. Ať už samostatně, nebo v rámci multifunkčního posilovacího stroje jde o důležitou součást domácího fitka, a proto je potřeba takto přistupovat i k jeho výběru. Aby vám multipress vydržel co nejdéle, zaměřte se při výběru na několik důležitých parametrů.

Tady jsou:

  • počet, typ a dostupnost odkládacích ploch, ideální je, když má multipress aspoň 14 takových ploch
  • míra reverzního sklonu, optimum je 7 stupňů, což zajišťuje přirozený postoj během cvičení
  • počet držáků na závaží pro olympijské tyče
  • maximální možná nosnost stojanu
  • pokud jde o multipress stroj, je třeba si všímat vybavení pro jiné cviky a možnost nastavení pojistek při příliš velké zátěži
  • u multipress strojů je důležitá nosnost lavice, která však zahrnuje nejen nosnost cvičence, ale také celkovou hmotnost, kterou budete držet v rukou při cvičení
  • jestli máte menší domácnost nebo málo prostoru, určitě se zajímejte také o rozměry multipressu
  • pokud jde o multipress s posilovací klecí, všímejte si počtu úrovní nastavení.

 

multipress

Nepodceňujte ani výběr značky

Mezi vlastnosti, jichž si je potřeba zvlášť všímat, patří značka multipressu. Proč? Nejde ani tak o to, že bychom si potrpěli na známém sportovním nářadí, spíš se jedná o zkušenosti a dlouhodobé reference většiny uživatelů. Některé značky jsou prostě nejžádanější ve svém oboru právě kvůli tomu, že dlouhodobě vyrábějí kvalitní sportovní příslušenství a sortiment.

Pokud tedy chcete vsadit na ověřenou kvalitu, doporučujeme se zaměřit na značky, jako jsou Body Solid, Magnus, Hammer, Powerline, Master, HMS nebo Technogym. Zajímavou nabídku má i domovská značka prodejny Insportline se stejnojmenným názvem.

 

multipress

Které cviky je možné s multipressem dělat? I dřepy

Multipress sice vypadá na první pohled jako jednoduše zaměřený stroj na cvičení, ale už po prvním používání uvidíte, že je velmi platným členem vašeho domácího fitka. Kromě tlaků a tahů, které posilují hlavně biceps a triceps, je možné vykonávat i některé zajímavé objemové cviky, a to hlavně v případě, pokud je multipress součástí multifunkční věže.

Jde například o tyto cviky:

  • dřepy s činkou vepředu, které zatěžují kvadricepsy, hamstringy a sedací svaly
  • tlaky nad hlavou vsedě zatěžující všechny tři hlavy deltového svalu
  • speciální drag zdvihy probíhající ve výhradně vertikální linii
  • bench press s úzkým úchopem nebo s obráceným úchopem
  • přítahy vestoje nebo přítahy v předklonu
  • nebo zvedání ramen zatěžující a procvičující zejména horní trapézy

 

Vyberte si z nabídky multipressů!

GS348 Body-Solid 

zobrazit nejlepší nabídku

Posilovací stojan inSPORTline Cable Column CC700

 

zobrazit nejlepší nabídku

Posilovací věž Brother HG4800 čtyřstranná – závaží 91 kg 

zobrazit nejlepší nabídku

zobrazit nejlepší nabídku

GS348QP4 Body-Solid Multipress DELUXE

zobrazit nejlepší nabídku

Výběr na internetu je širší, než si myslíte

Pokud jste se rozhodli obstarat si multipress, doporučujeme vám zkusit podívat se na internetové obchody. Na rozdíl od klasických prodejen je to mnohem širší výběr, a to se týká i speciálních sportovních obchodů. To, že ceny jsou při online nákupu téměř vždy nižší, je už samozřejmostí, ale je to i důvod, proč si vybrat k nákupu e-shopy.

Ale ne všechny jsou stejně kvalitní. Je potřeba upřednostnit ty, které jsou známější, mají lepší výběr a hlavně pozitivní zkušenosti a reference ostatních uživatelů a zákazníků. Dobrým příkladem takových kvalitních e-shopů jsou například Insportline, eFitness nebo známý Kasa. V nich určitě najdete multipress do vaší domácnosti.

vstoupit do e-shopu
kasa vstoupit do e-shopu
 vstoupit do e-shopu