Vyberte stranu
Nejlepší vysavač – Který si vybrat? Rady a tipy
5 (100%) 1 vote

Vysávání se zdá být nudná a rutinní činnost, do které se jen málokomu z nás chce. Vůbec však nemusí jít o něco, do čeho byste se nutili. Řešením je udělat si z vysávání radost a co dokáže udělat radost více než nový vysavač? S námi si vyberete ten nejlepší vysavač na trhu. Poradíme vám, jak na to!

Dnešní vysavače připomínají někdy sci-fi přístroje z budoucnosti, zejména ty lepší modely. Málokdo však ví, že výběrem správného typu je možné ušetřit si při vysávání domácnosti hodně energie a zejména času.

nejlepší Vysavač podlahový Electrolux

 

Není vysavač jako vysavač: podlahové, tyčové, multifunkční, ruční

V nabídce vysavačů je možné najít několik druhů. Jejich výběr závisí především na tom, na co všechno je chcete používat. Pro rychlé vysávání malé plochy postačí i ruční akumulátorový vysavač, který netřeba zapojovat do elektrické zásuvky.

Pokud potřebujete vysávat menší byt, ideálním pomocníkem jsou tyčové vysavače. Ty mohou být na elektřinu i na nabíjecí akumulátor, přičemž jejich největší výhodou je kompaktnost, skladnost a nižší hmotnost.

Nejvíce se však v našich domácnostech vyskytují klasické podlahové vysavače. Ty sestávají z těla a samostatné hadice s vysávací koncovkou. Jde o nejlepší poměr ceny a výkonu, přičemž jejich výkon postačí nejen na podlahy, ale i na koberce.

Pokud vyžadujete od svého spotřebiče ještě více, vrcholem nabídky jsou multifunkční vysavače. Z pohledu flexibility využití nemají konkurenci a proto pokud chcete čistit nejen podlahy či koberce, ale například i sedačky, nejlepší vysavač je právě ten multifunkční.

 

Nejlepší vysavače na trhu

Příkon, sací výkon a další důležité vlastnosti, které musí mít nejlepší vysavač

Při výběru vysavače si netřeba všímat jen jeho typ, ale i to, jaké má parametry. Nejvíce lidí si všímá zejména příkon, který se udává ve wattech a nejčastěji se vyrábějí vysavače s příkonem okolo 1500 W. Důležitější od výkonu ale je to, jaký má vysavač sací výkon.

Náš tip: Nakupujte v ověřených eshopech! Euronics.czKasa.cz, okay.cz nabízejí domácí spotřebiče a elektroniku za nejvýhodnější cenu.

Víc Informací

Druhým velmi důležitým parametrem je objem nádoby nebo obsah sáčku ve vysavači. Ten totiž determinuje to, jak velkou plochu umíte s vysavačem na jeden krát vysát. S objemem do 2,5 litru zvládnete plochu do 50m2, nad tuto velikost již potřebujete alespoň 4 litrový objem. Při domácnostech nad 150 m2 plochy ještě více.

Toto jsou nejdůležitější vlastnosti, funkce a parametry, které zohledněte při výběru:

  • výkon vysavače a možnost jeho plynulé regulace
  • převažující charakter podlah, zejména zda jde více o koberce, nebo o běžnou podlahu
  • nutnost přizpůsobení vysávání pro alergiky
  • nutnost vysávání i chlupů ze zvířat nebo dlouhých vlasů koberců
  • časová náročnost vysávání, zejména při akumulátorových vysavačů třeba sledovat, jak dlouho vydrží spotřebič jít bez nabití a zejména s jakým výkonem
  • délka kabelu při napájení vysavače ze sítě
  • hlučnost vysavače
  • rozsah příslušenství, například zda se k vysavači dodávají rotační kartáče, štěrbinová hubice nebo hubice na čalounění, což je typické pro víceúčelové vysavače

Vysavač podlahový Electrolux

 

S kapsou nebo bez kapsy?

Základní rébus o tom, zda jsou lepší kapesní vysavače nebo bezsáčkové vysavače , nelze vyřešit zcela univerzálně. Nedá se říci, že nejlepší vysavač je jen s kapsou, ale například pro alergiky je určitě vhodnější. Kapesní vysavače se hodí na běžný úklid menších domácností a tehdy, pokud máte problém zejména s menšími nečistotami.

Naopak, bezsáčkové modely se hodí na úklid hrubších nečistot, ale připravte se na častější údržbu nádoby a výměnu filtrů. Na druhou stranu, tyto modely až tak nevíří prach v domácnosti, poskytují konstantní výkon sání a nevyžadují pravidelné investice.

Náš tip: Nakupujte v ověřených eshopech! Euronics.czKasa.cz, okay.cz nabízejí domácí spotřebiče a elektroniku za nejvýhodnější cenu.

Víc Informací

Robotické vysavače nejsou jen pro pohodlné

Ačkoli se to často traduje, robotické vysavače vůbec nejsou určeny pro líné lidi. Naopak při vyšších modelech dokáží uklízet mnohem efektivněji, než člověk. To však neplatí pro ty nejlevnější, které sice stojí řádově do 5000 Kč, ale mají ještě “dětské nemoci”.

Tou je například absence navigace, takže robotický vysavač pokryje maximálně 70% plochy. Problémem je i slabší baterie, což ovlivňuje i dobu provozu. Volte proto dražší modely, zejména ty, které mají orientaci v prostoru a lépe Li-on baterie.

 

Jak vybrat nejlepší vysavač do domácnosti?

Dříve, než se pro nějaký vysavač rozhodnete, měli byste si položit pár otázek z praxe. Ano, recenze a různé testy sice mohou něco napovědět o funkcích nebo parametrech vysavače, ale důležité bude nakonec to, jak vám tento domácí spotřebič pomůže s úklidem v praxi.

Zaměřte se proto zejména na tyto věci:

  • přiměřenost vysavače na velikost plochy vaší domácnosti, zejména z hlediska typu a také objemu / obsahu nádoby či sáčku
  • možnost skladování vysavače a tedy jeho rozměry i hmotnost
  • možnost zapojení vysavače po celé domácnosti do elektřiny, nebo nutnost používat akumulátor namísto napájení ze sítě
  • určení pouze na běžné suché vysávání, nebo i nutnost mokrého vysávání či šamponování textilu, kdy netřeba kupovat parní čističe nebo koberců

 

Nejlevnější vysavač? Cena odrazí i kvalitu

Pokud byste chtěli hledat vysavače jen podle ceny, ty nejlevnější najdete v obchodních domech a sítích supermarketů. Vyrábějí je pro nás neznámé značky, ale prakticky již za 800 nebo 1000 Kč si můžete koupit nejlevnější vysavač.

Zkušenosti uživatelů však ukazují, že takový levný model není zrovna ten nejlepší vysavač pro dlouhodobé používání. Problémem bývá i příslušenství k vysavačům, protože na rozdíl od známých značek můžete mít problém sehnat do vysavače náhradní sáčky a filtry.

 

Nejlepší vysavače na trhu

 

Kde koupit? Ověřené e-shopy nezklamou

Většina lidí však naštěstí nakupuje vysavače ve specializovaných prodejnách zaměřených na elektroniku a domácí spotřebiče. Podobně jako jiné spotřebiče do domácnosti, i vysavače můžete koupit, aniž byste museli někam chodit . Řešením jsou internetové obchody, kde je jejich nabídka opravdu bohatá.

I zde však platí, že byste se rozhodně neměli orientovat jen podle ceny. Při nákupu online je důležitá i historie eshopu a jeho reference z pohledu zákaznických služeb. Doporučujeme tedy raději známé obchody, jako například Euronics.czKasa.cz, okay.cz. Při nich máte jistotu nejen výhodné ceny, ale zejména bezproblémového servisu v budoucnu.

 

euronics vstoupit do e-shopu
okay vstoupit do e-shopu
kasa vstoupit do e-shopu