Vyberte stranu
Nejlepší robotický vysavač – Rady a tipy před koupí + Top 10 vysavačů!
5 (100%) 3 votes

Chcete si usnadnit úklid? Zabírá vám vysávání příliš mnoho času, který byste mohli strávit lépe? V takovém případě vám doporučujeme vyměnit klasický vysavač za robotický. Úklid vás začne bavit neuvěřitelným způsobem. Jak najít ten nejlepší robotický vysavač?

Zatímco v minulosti stály tyto “hi-tech” hračky do domácnosti řádově tisíce korun, dnes není problém koupit robotický vysavač například i za méně než 5000 Kč. Určitě se ale vyplatí něco připlatit, získáte totiž inteligentnější zařízení.

CleanMate QQ6S

Jak pracují robotické vysavače

Robotické vysavače fungují v zásadě na principu sklízení nečistot z podlahy nasáváním do sběrné nádoby. Ta zabírá z těla vysavače největší prostor a nečistoty se do ní dostávají jednak nasáváním vzduchu, ale také pomocí přídavných kartáčů.

Vysavače fungují na nabíjecí akumulátor, který je také součástí jejich těla. Čím větší je kapacita akumulátoru, tím méně ho třeba nabíjet. Proces nabíjení probíhá v tzv. dokovací stanici, která je jakýmsi domovem robotického vysavače.

Náš tip: Nakupujte v ověřených eshopech! Euronics.czKasa.cz, okay.cz nabízejí domácí spotřebiče a elektroniku za nejvýhodnější cenu.

Víc Informací

Přestože jsou dnes tyto spotřebiče na mnohem vyšší technologické úrovni a je k nim široký sortiment příslušenství, ani ony nejsou všemocné. Ani ten nejlepší robotický vysavač nemusí dosáhnout úplně všude a vysát každý kousek podlahy dokonale. Přesto jde ale o mimořádně užitečného pomocníka do domácnosti.

 

Nejlepší robotické vysavače na trhu

 

Parametry a funkce, které musí mít nejlepší robotický vysavač

Podobně jako u mnoha jiných spotřebičů do domácnosti, u robotických vysavačů také platí, že ne všechny disponují stejnými funkcemi a vlastnostmi. Všímat si třeba zejména tři věci: typ navigace, objem sběrné nádoby a typ baterie.

Navigaci budeme věnovat samostatnou část, takže přejděme rovnou k nádobě. Čím větší je její objem, tím lépe. Zde je třeba orientovat také podle informací od výrobce, který udává nejen velikost nádoby, ale i to, kolik metrů čtverečních vysavač vysaje na jedno naplnění.

Typ baterie rozhoduje o době provozu, intenzitě nabíjení a také době nabíjení. Pokud se dá, volte robotické vysavače s novější generací Li-on baterií, které netrpí paměťovým efektem. Ni-Mh baterie jsou starší a jednou za čas je třeba nechat je zcela vybít. Každopádně, výdrž baterie je určitě lepší, než u ručních akumulátorových vysavačů.

Vysavač robotický iRobot Roomba 980

Při koupi zvažte i tyto další faktory:

  • počet filtrů a jejich kvalita, zejména při výstupním HEPA filtru si všímejte účinnost
  • počet typů kartáčů, jimiž je vysavač vybaven, přičemž standardní modely mají boční a podélný kartáč ze štětin, ty lepší i gumové
  • vybavení vysavače senzory proti pádu ze schodů nebo převrácení
  • přítomnost speciální funkce detekce špinavých míst
  • užitečná je i funkce tv. virtuální zdi
  • lépší vysavače mají i funkci dobíjení přímo během úklidu

 

Náš tip: Nakupujte v ověřených eshopech! Euronics.czKasa.cz, okay.cz nabízejí domácí spotřebiče a elektroniku za nejvýhodnější cenu.

Víc Informací

Inteligentní navigace = efektivní vysávání

Robotické vysavače se po místnosti, kterou vysávají, pohybují automaticky bez vašich zásahů. To je vlastně i jejich největší výhoda, ale zde je třeba rozeznávat dva druhy navigování. První je založeno na předem zadaném algoritmu, který detekuje stěnu a když do ní narazí, tak vysává náhodně jiným směrem.

 

 

Druhý typ navigace je však i nteligentnejší a řídí se tak GPS systémem, jakož i lasery a kamerami. Tento systém je samozřejmě lepší a zejména, robotické vysavače vybavené takovou navigací pokryjí při úklidu až 99% plochy místnosti. Při prvním typu je to jen 70%. Jak však jistě tušíte, rozdíl při nich je i v ceně.

 

Všechny podlahy, koberce jen některé

Robotický vysavač lze použít prakticky na všechny typy “tvrdých” podlah. Můžete s ním vysávat místnost s plovoucí podlahou, dřevěnými parketami, linoleem, vinylovou podlahou nebo dlažbou. Je to tedy podobné, jako u robotických čističů.

U koberců je to horší. Většina robotických vysavačů, včetně těch levnějších modelů, si s koberci poradí pouze pokud je délka jejich vlasu do 1 cm. Lepší modely mohou vysávat koberce s délkou vlasu do 1,5 cm, ale tady už může klesat jejich účinnost. Na větší koberec však už nestačí ani ten nejlepší robotický vysavač, jeho výkon prostě není dostatečný.

Nejlepší robotický vysavač CleanMate QQ6S

Levný robotický vysavač? Test ukáže, zda se hodí do praxe

Pokud přemýšlíte o koupi  nejlevnějších vysavačů, ověřte si nejprve zkušenosti s daným modelem v praxi. K tomu slouží nejlepší různé recenze od uživatelů, případně redakční testy magazínů o spotřebičích a bydlení.

 

Náš tip: Nakupujte v ověřených eshopech! Euronics.czKasa.cz, okay.cz nabízejí domácí spotřebiče a elektroniku za nejvýhodnější cenu.

Víc Informací

Všímejte si zejména:

  • čas provozu vysavače a čas potřebný k nabití baterií
  • kolik filtrů vysavač má a zda má výstupní antialergický filtr
  • jaké příslušenství k vysavači je
  • jaké kartáče vysavač má a zda jsou štětinové nebo gumové
  • jaký je sací výkon
  • zda má vysavač indikátor plného koše a jaký je objem tohoto koše
  • jaká údržba je nutná při provozování vysavače

 

 

Nezapomeňte na údržbu

Mnoho uživatelů zapomíná na fakt, že ačkoliv robotické vysavače dokáží vysávat bez vaší pomoci, pozornost vyžadují při údržbě. Ani ten nejlepší robotický vysavač se neobejde nejen bez vyprázdnění sběrné nádoby, ale ani bez výměny filtrů.

Vyměňovat třeba jak běžné prachové filtry, tak i HEPA filtry. V případě častého vysávání se mohou rychleji opotřebit i samotné kartáče, které bude také třeba vyměnit. V rámci běžné údržby nelze zapomínat na čištění vysavače speciálním prostředkem.

 

Nejlepší robotické vysavače na trhu

 

Nejlevnější robotický vysavač? eshopy vyhrávají

Pokud již nyní přemýšlíte, kde najdete nejlevnější a přitom nejlepší robotický vysavač, odpověď je velmi jednoduchá: v internetových obchodech. Určitě byste ale neměli vybírat jen podle ceny, protože za nízkou cenou se skrývají méně známé eshopy, které nemusí mít příliš kvalitní zákaznický servis.

Sázkou na jistotu je vybrat si raději takový internetový obchod, který už má za sebou delší historii a dlouhodobě pozitivní reference od zákazníků. V Česku je jich více, například Euronics.czKasa.cz, okay.cz. V nich si vyberete robotický vysavač přesně podle vašeho vkusu a ze starostí se stanou radosti. Nejen při koupi, ale i během užívání!

euronics vstoupit do e-shopu
okay vstoupit do e-shopu
kasa vstoupit do e-shopu